liesbeth huijer

liesbeth huijer

publicaties | tijdschriften

Terras #19

Terras #19 ‘Naar water’

Vertaling uit het Noors van een fragment uit de roman Dette er også vann (‘Dit is ook water’) van Inger Bråtveit in Terras (#19 ‘Naar water’).
LINKInger Bråtveit (geb. 1978) debuteerde in 2002 met de roman Munn mot ein frosen fjord (‘Mond tegen een bevroren fjord’). Ze studeerde literatuurwetenschap in Bergen en schreef haar masterscriptie over Het ijspaleis van Tarjei Vesaas. In 2008 publiceerde Bråtveit de roman Siss og Unn (‘Siss en Unn’) over de hoofdpersonages uit Het ijspaleis. Na een dichtbundel (samen met de Zweedse Cecilia Hansson), een kinderboek en de roman Alice A4, verscheen in 2018 Dette er også vatn (‘Dit is ook water’). Dit boek werd in de Noorse pers omschreven als ‘een hybride roman waarin persoonlijke gebeurtenissen, essayistische bespiegelingen, documentatiemateriaal en poëzie op nieuwe en verrassende manieren worden vermengd.’


Vertaling uit het Noors van gedichten van Jon Ståle Ritland in Terras (#19 ‘Naar water’).
VIDEOJon Ståle Ritland (geb. 1968) is oogarts en dichter. Hij debuteerde in 2004 met de bundel Kroppsvisitasjoner (‘Lichaamsvisitaties’), waarvan ook een kunstinstallatie werd gemaakt die onder andere op het Schotse poëziefestival Stanza te zien was. De gedichten in deze bundel zijn geïnspireerd door de grammatica van de genen en DNA. Veel van de gedichten kunnen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal worden gelezen. Dat procedé zien we ook terug in zijn bundel Vannmerker (‘Watermerken’, 2009). Samen met de Nederlandse mediakunstenaar Michiel Koelink ontwikkelde hij de 3D Poetry Editor waarmee bewegende gedichten in drie dimensies kunnen worden gemaakt. Zijn laatste bundel Karbonforbindelser (‘Koolstofverbindingen’) verscheen in 2019.

Æ

Å

Ø