liesbeth huijer

liesbeth huijer

publicaties | tijdschriften

Terras 20

Terras #20 ‘Scandinavië’

Vertaling uit het Noors van gedichten van Marte Huke. Anneke Brassinga schreef voor dit nummer van Terras een essay bij de gedichten van Marte Huke.

Vertaling uit het Noors van fragmenten uit de roman Seismiske smell ('Seismische knallen') van Sara Sølberg.

Vertaling uit het Zweeds van fragmenten uit de roman Mai betyder vatten ('Mai betekent water') van Kayo Mpoyi.

Vertaling uit het Noors van fragmenten uit de roman Tsjernobylfortellinger ('Tsjernobylverhalen') van Ingrid Storholmen, samen met de introductie 'De vele stemmen van Tsjernobyl' over de roman en de auteur.
Van gedichten van Ingrid Storholmen zijn vertalingen te vinden op Lyrikline en in de Poëziekrant.

LINKMarte Huke (1974) studeerde Duits en Literatuurwetenschap aan de universiteit van Bergen en volgde schrijfopleidingen aan de Skrivekunstakademiet i Hordaland (Schrijfkunstacademie in Hordaland) en Litterär gestaltning (Literaire vorming) aan de universiteit van Göteborg. Ze is fulltime schrijver en werkt vaak samen met kunstenaars uit andere disciplines als muziek, toneel, dans en beeldende kunst. Ze publiceerde vijf dichtbundels en een roman. Later dit jaar verschijnt Cycli bij Azul Press, haar eerste dichtbundel in Nederlandse vertaling.Kayo Mpoyi (1986) werd geboren in Kinshasa, groeide op in Tanzania en verhuisde op tienjarige leeftijd naar Zweden. Ze studeerde aan de prestigieuze Biskops-Arnö-schrijversschool en werkt nu als mediaproducent in Stockholm. Ze debuteerde in 2019 met Mai betyder vatten (‘Mai betekent water’), een roman geïnspireerd door de mythen die in haar eigen familie werden verteld. Haar debuut werd in 2020 bekroond met de Katapultpriset voor het beste Zweedse debuut.Ingrid Storholmen (1976) schrijft romans en poëzie. Haar proza is zeer poëtisch en je kunt daaraan goed merken dat ze ook dichter is. Ze schrijft haar werk in de beide schrijftalen die Noorwegen rijk is: het Bokmål en het Nynorsk. Hoewel deze talen dicht bij elkaar liggen, zijn er weinig auteurs die in beide talen schrijven. De meerstemmigheid die zo’n grote rol speelt in Tsjernobylfortellinger is in bijna al haar werk terug te vinden. Ingrid Storholmen publiceerde tot nu toe vier dichtbundels, drie romans en een kinderboek.Sara Sølberg (1983) volgde van 2012 tot 2014 de schrijfopleiding in het Noorse Tromsø en debuteerde in 2016 met haar roman Seismiske smell (‘Seismische knallen’). Dat debuut werd genomineerd voor de prestigieuze Tarjei Vesaas’ debutantpris en werd door de jury omschreven als ‘een stille, veeleisende, performatieve en mooie tekst’. Tijdens het schrijven merkte Sølberg dat verschillende korte teksten die ze geschreven had een rode draad hadden: ze gingen over de zee.


Æ

Å

Ø