liesbeth huijer

liesbeth huijer

publicaties | boeken

Marte Huke - Cycli

Marte Huke
Cycli

poëzie vertaald uit het Noors


Marte Huke stelde de Nederlandse uitgave Cycli speciaal samen uit gedichten haar twee recentste bundels, De fire årstidene (‘De vier seizoenen’, 2011) en Du er et levende sted (‘Jij bent een levende plek’, 2019).

In De vier seizoenen volgen we de cycli van de natuur en de ‘seizoenen’ in een relatie, van het opbloeien tot het afsterven, en het weer vinden van nieuw leven. De mens (in de vorm van een jij en een ik) staat niet tegenover de natuur, maar is zelf natuur.

Jij bent een levende plek beschrijft de geboorte van een dochter. Uiteraard komt hierin ook de cyclische aard van het leven om de hoek kijken. In die bundel wordt de zwangerschap en de eerste jaren in het leven van een dochter gevolgd. Niet alleen de directe omgeving wordt beschreven; er is, zoals altijd in Hukes werk, aandacht voor het landschap, maar ook voor klimaatveranderingen en bezorgdheid over de toekomst.Marte Huke (1974) studeerde Duits en Literatuurwetenschap aan de universiteit van Bergen en volgde schrijfopleidingen aan de Skrivekunstakademiet i Hordaland (Schrijfkunstacademie in Hordaland) en Litterär gestaltning (Literaire vorming) aan de universiteit van Göteborg. Ze is fulltime schrijver en werkt vaak samen met kunstenaars uit andere disciplines als muziek, toneel, dans en beeldende kunst. Ze publiceerde vijf dichtbundels en een roman.

Æ

Å

Ø