liesbeth huijer

liesbeth huijer

publicaties | boeken

Ingvild H. Rishøi - Stargate

Ingvild H. Rishøi
Stargate. Een kerstvertelling

proza vertaald uit het Noors


Stargate. Een kerstvertelling is Ingvild H. Rishøis eerste roman. Het boek werd zeer lovend in de Noorse pers ontvangen; het kreeg veel vijven en zessen (op een schaal van zes) in krantenrecensies. ‘Pure kerstmagie’ noemde het grote Noorse dagblad Dagbladet het. Het verhaal is geïnspireerd door H.C. Andersen ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, maar is niet zo larmoyant als het sprookje van Andersen en heeft veel humor. Het speelt zich af in een van de armere buurten in het hedendaagse Oslo waar de ik-verteller van het verhaal, de tienjarige Ronja, samen met haar zestienjarige zus Melissa en haar vader woont.
Ingvild H. Rishøi heeft met Stargate een fris en modern sprookje geschreven, waarin ze problemen beschrijft waar mensen (en met name kinderen) die zich aan de onderkant van de maatschappij bevinden tegenaan kunnen lopen.

Koppernik
ISBN: 9789083262123


Ingvild H. Rishøi (1978) werkte als journalist voor een paar grote Noorse dagbladen. Ze debuteerde in 2007 met een kinderboek en de verhalenbundel voor volwassenen La stå (‘Niet uitvegen’) die werd uitgeroepen tot boekenclubkeuze. Er volgden meer kinderboeken en verhalenbundels. Vinternoveller (‘Winternovellen’) uit 2014 werd met de Kritikerprisen (Criticipijs) en de prestigieuze Brageprijs bekroond. [

Æ

Å

Ø