liesbeth huijer

liesbeth huijer

publicaties | boeken

Nils Chr. Moe Repstad - Wunderkammer
Wunderkammer

Nils Chr. Moe-Repstad
Wunderkammer (27 catalogi)

poëzie vertaald uit het Noors


In Wunderkammer(27 catalogi) verzamelt Nils Chr. Moe-Repstad alles wat los en vast zit in bijna 800 gedichten. Of zoals Jan Baeke het in het nawoord zegt: ‘Moe-Repstads Wunderkammer bevat geen fysieke objecten, maar wat erin verzameld is, toont een minstens zo grote verscheidenheid aan perspectieven, analogieën en posities als de historische Wunderkammers. […] De opzet van de catalogi brengt context en orde aan tussen de afzonderlijke terzinen. […] Het interessante van deze constructie is dat zowel de suggestie van een verband wordt gewekt, maar de ongrijpbaarheid van de werkelijkheid intact blijft. En dat is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van Wunderkammer. Het lijkt een moedige poging, een krachttoer welhaast, om de hele wereld te omvatten in de wetenschap dat het merendeel niet te omvatten is.’

De prachtige, overvolle Wunderkammer van Nils Chr. Moe-Repstad kun je blijven herlezen en er toch steeds iets nieuws in ontdekken.

Azul Press
ISBN: 9789492401113

Lees hier een fragment

De Internet Gids (3-2018)
Samplekanon

1072 gram

Over de vertaling van Wunderkammer (27 catalogi) maakte ik, samen met filmmaker Stefan de Graaff en interviewer Liliane Waanders de film 1072 gram. Met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds.


Zie ook

19 vergiftigingenNils Chr. Moe-Repstad (1972-2022) was een van de interessantste Scandinavische dichters van de afgelopen tijd. Hij schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen en liet in zijn werk verschillende historische tijden door elkaar heen lopen. ‘Al die brokken en flarden en fragmenten vormen een bouwsel waarvan niet de ingang maar de exit nauwelijks te vinden is,’ schreef Peter Verhelst over 19 vergiftigingen (Azul Press, 2017). Dat gaat voor Wunderkammer (27 catalogi) ook op. Moe-Repstad maakte van deze bundel een ware Wunderkammer, waarin hij van alles verzamelde. Toen Wunderkammer in 2016 in Noorwegen uitkwam, werd die in de pers een monument in de Noorse poëzie genoemd.

Æ

Å

Ø